1. Kezdőlap
  2. Vállalatok
  3. Megtakarítások
  4. Befektetési alapok

Befektetési alapok

Befektetési Alapok által kibocsájtott értékpapírok.

Befektetési jegy:

 

A befektetési alap által kibocsátott (Befektetési alapnál elhelyezett megtakarításért kapott dematerializált) értékpapír, vagyoni jogokat biztosít az alap értékeire. Tőzsdén, csak a zárt végű alapok jegyei foroghatnak.

 

Befektetési alap:

 

Befektetési tevékenységet üzletszerűen végző cég. A pénz átvételekor befektetési jegyet ad ki, amely a befektetéssel realizálható hozamból való részesedésre szóló jogosítvány.

 

Nyílt befektetési alap:

 

Olyan befektetési alap, amely bármikor visszaváltható befektetési jegyeket bocsát ki.

 

Nettó eszközérték:

 

Megmutatja, mennyit ér az adott befektetési alap által kezelt vagyon. Az alap költségeinek levonása után adják meg, tehát a befektetési jegy tulajdonosának tiszta értéket jelent. Az aktuális árfolyamokat rendszeresen közzéteszik napilapokban.

 

Milyen előnyei vannak a befektetési alapokba történő befektetésnek?

 

A befektetési alapokba történő befektetések kisebb kockázatot jelentenek, mint az egyedi próbálkozások. Különösen igaz ez a nagyobb kockázatot képviselő részvényalapok esetén. Hiszen egy befektetési alap sokkal könnyebben tudja kezelni a kockázatot (szélesebb körű portfoliót építhet. Fedezeti ügyleteket használhat stb.) Másik előny, hogy a befektetési alapokon keresztül a pénzügyi piacon a legnagyobb befektetők között jelenhetünk meg. A befektetési alapoknál egész szakembergárda dolgozik az alap hatékony működtetésén. Az általuk használt információs bázishoz az egyéni befektető csak magas költségek árán juthatna hozzá. Mivel az alapkezelési költségek sokfelé oszlanak el, így az alapoknál történő befektetést igen alacsony egyedi költség mellett tehetik meg a befektetők.

Hirdetmények